top of page

Čo všetko by ste mali vedieť o krájačoch zeleniny.

Jedno z najpoužívanejších zariadení na prípravu zeleniny v kuchyni je krájač zeleniny. Ako si zvoliť ten správny, vám objasníme v tomto článku.

Podľa čoho si ale vybrať?

Okrem klasických ručných mandolín existuje viacero druhov strojných krájačov a k nim celý rad diskov. Základným parametrom pre výber stroja je výkon spracovávanej suroviny v kg/hod. Pozor, výkon stroja (kapacita) záleží aj od typu suroviny. Je iné kockovať zemiaky a iné strúhať mrkvu.

Ďalším dôležitým parametrom je veľkosť a tvar násypky alebo typ použitej násypnej/krájacej hlavy. Podľa veľkosti vstupného otvoru a typu hlavy je následne tiež odvodené použitie a celková kapacita stroja.

V neposlednom rade ide aj o výber rôznych diskov. Lacnejšie krájače nemajú tak širokú základňu diskov, ako je zvykom pri drahších renomovanejších značkách.

Pre vytvorenie špecifických tvarov sa používajú špeciálne kotúče (napríklad vlnkovače) alebo sa musia kombinovať dva disky (plátkovač + kostrovacia mriežka), aby vznikli kocky alebo hranolky. Pozor, pri menších modeloch sa veľakrát cena širšej škály diskov vyrovná polovici ceny samotnej strojnej jednotky.



19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page