top of page

Podľa čoho si vybrať správny kávovar?

S kávovarmi je to ako s autami. Je ich veľa druhov, rôznych úrovní, tak podľa čoho si vlastne vybrať ten správny model?Základnou otázkou je, ako chceme kávovar obsluhovať a čo od neho očakávame.

Profesionálne kávovary môžeme rozdeliť podľa typu ovládania na manuálne, poloautomatické a automatické. 

Pri  manuálnych kávovaroch musí obsluha vykonávať celý proces prípravy manuálne, resp. si musí dohliadnuť na čas extrakcie kávy z páky osobne.Pri  poloautomatických kávovaroch sa na zabudovanom elektronickom ovládaní najskôr nastavia všetky parametre (veľkosť šálky, teplota, čas, množstvo extrakcie kávy ...) a stroj sa potom ovláda jednoduchým stlačením prednastaveného programu (tlačidla na elektronickej ovládacej jednotke). Tento typ kávovarov je najrozšírenejší a najobľúbenejší na trhu.Plno automatické kávovary majú dnes už zvyčajne zabudovaný veľký dotykový displej (podobný tabletom), ktorý je „voľne programovateľný" na vzhľad a nastavenie podľa potrieb zákazníka. Takéto kávovary obsahujú aj niekoľko zásobníkov na rôzne druhy kávy, zabudovaný kávomlynček a špeciálne príslušenstvo ako chladič na mlieko, dávkovač sirupových príchutí, alebo ohrievač šálok. Voľbou z ponuky možných nápojov si vyberiete presne to, čo požadujete aj do akej veľkej šálky pripravovaný nápoj chcete pripraviť.S rastúcou úrovňou ovládania, funkciami a príslušenstvom rastie samozrejme aj výsledná cena kávovaru a taktiež aj cena pravidelného servisu/údržby.

Ďalším podstatným parametrom u kávovarov je objem bojlera (kotlíka na horúcu vodu). Čím väčší je objem bojlera, tým viac káv/čajov je stroj schopný urobiť v krátkom čase bez nutnosti čakať na dohrev čerstvej vody. Najvyššie modely majú dokonca samostatné podružné minibojlery na každú hlavu (páku) zvlášť, ktoré dovoľujú osobitné nastavenie teplôt jednotlivých pák. Čím väčší je počet pák, tým väčší je aj objem bojlera a samotný príkon stroja. Pozor, väčšie stroje majú pripojenie už len na 400V/3F.

Ďalšie parametre sú rôzne funkcie a výbava, ktoré môžu kávovary obsahovať buď v štandardnom prevedení už v základnej cene, alebo ako voliteľné príslušenstvo za príplatok. Záleží to od konkrétneho modelu a značky kávovaru. U niektorých modelov je možná aj osobitná personalizácia panelov.Medzi zaujímavé funkcie patrí napríklad programovateľný displej s počítadlom vydaných káv a zobrazením servisných alarmov, podsvietenie panelov a pák na šálky, stand-by mód pre úsporu energie, auto On/Off mód pre zapnutie/vypnutie kávovaru v požadovanú hodinu, automatický umývací a čistiaci program, TurboSteamer s teplotnou sondou pre zabezpečenie dokonalej mliečnej peny stlačením jedného tlačidla...

V neposlednom rade existuje rôzne externé príslušenstvo ku kávovarom ako sú kávomlynčeky, chladiče na mlieko, ohrievače šálok, mincovníky, rôzne tampery, zásuvky na kávový odpad, automatický zmäkčovač vody a veľa ďalších.

Kávomlynčeky sa dodávajú v dvoch základných technických prevedeniach – so zabudovaným zásobníkom na namletú kávu a bez zásobníka na namletú kávu s priamym dávkováním do páky – tzv. fresh mlynčeky.Kávomlynčeky majú rôznu kapacitu zásobníkov na zrnkovú kávu, úroveň ovládania (manuálne/digitálne programovateľné), kapacitu mletia a hlučnosť.

Všetky tieto zariadenia sú však iba jedným z niekoľkých faktorov ovplyvňujúcich kvalitu chute kávy. Viac o tejto téme nájdete v druhom článku na našom blogu tu.

Prajeme Vám príjemné pochutnanie si na dobrej káve a správny výber kávovaru.



26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page