top of page

POZNÁTE BUDHOVU MISKU? Šalátový trend plný farieb.

Poznáte Budhovu misku? Je to miska plná zdravia a farieb, ktorá poteší vegánov, vegetariánov aj mäsožravcov. Viete, z čoho sa toto jedlo skladá a prečo by nemalo chýbať v modernom jedálničku, ako aj v menu bistier či reštaurácií?

Na to, aby ste ľudí donútili jesť zdravo, potrebujete chutné, výživné a dobre vyzerajúce jedlo. Presne taká je aj Budhova miska. Čo to vlastne je?

Miska plná vitamínov a minerálov

Pomenovanie Budha miska označuje výživné jedlo, ktoré sa podáva v jednej miske. Skladá sa z menších porcií rozmanitých jedál. Je vystavaná tak, aby organizmu dodala dostatok vitamínov aj minerálov. Jednotlivé časti tohto pokrmu sa jedia oddelenie. Nemiešajú sa. Môžete ich jesť paličkami alebo vidličkou. Z čoho všetkého by sa mala skladať?

1. Zdravé obilniny

Pravidlá pri výbere konkrétnej obiloviny neexistujú. Základom môže byť hnedá ryža, bulgur, quinoa, pšeno, kuskus, pohánka alebo pšeno. Keď ste zaneprázdnení, suroviny si predvarte vopred a skladujte ich v chladničke alebo mrazničke, kde vydržia niekoľko dní.

2. Výživné bielkoviny

Dôležitou súčasťou Budhovej misky sú bielkoviny. Je na vás, či siahnete po rastlinnej alebo živočíšnej bielkovine. Ako zdroj bielkoviny môžete použiť ryby, tofu, syr halloumi, vajíčko, ale aj kuracie, morčacie alebo chudé hovädzie mäso. Pri vegetariánskej verzii sú ideálnym zdrojom strukoviny, ako cícer, šošovica, kukurica, mungo, fazuľa a hrášok. Pred varením ich nezabudnite aspoň na 8 hodín namočiť do vody. Krok vedľa však neurobíte ani strukovinami v konzerve. Dajte si však pozor na zloženie.

3. Tepelne upravená a čerstvá zelenina

Pri príprave misky pokojne kombinujte tepelne upravenú zeleninu s čerstvou. Obľúbená je pečená, ako aj dusená zelenina. Napríklad batáty, cvikla, rôzne huby, tekvica, brokolica, karfiol či baklažán. Z čerstvej zeleniny siahnite po mrkve alebo cukete, z ktorých si môžete pomocou spiralizéru alebo strúhadla vytvoriť svieže raw špagety. S efektívnou prípravou surovej zeleniny vám pomôže aj krájač. Tohto pomocníka ocenia najmä gastroprevádzky, pre ktorých je Budha miska skvelou príležitosťou, ako zaujať náročných zákazníkov, ktorí preferujú zdravý životný štýl.

4. Zdravé tuky

V zdravej a výživnej miske nemôžu chýbať ani zdravé tuky. Nezabudnite na avokádo, rôzne druhy orieškov a semienok. Obľube sa tešia najmä píniové oriešky a čierny sezam. Misku však oživia aj slnečnicové semienka alebo zdravé chia semienka. Fantázii sa medze nekladú.

5. Zálievka

Aby miska nebola suchá, použitie zálievku podľa vlastnej chuti. Obľúbený je napríklad hummus na mnoho spôsobov. Správnu konzistenciu, ľahkú ako obláčik, docielite výkonným mixérom a správnym pomerom cíceru, oleja, citrónovej šťavy a tahini pasty. Chybu však neurobíte ani čerstvým pestom z bazalky či medvedieho cesnaku, alebo zálievkou z medu, oleja, horčice a citrónovej šťavy. Populárna je aj ázijská zálievka. Stačí zmiešať polievkovú lyžicu sójovej omáčky s dvomi polievkovými lyžicami sezamového a arašidového oleja, šťavou z jedného citróna alebo limetky a nakrájanej čili papričky. Podľa chuti oslaďte medom.

Otestujte svoju kreativitu

Veríme, že sme vám dokázali, že zdravé a výživné jedlo nekončí klasickým zeleným šalátom s paradajkami. Misková gastronómia je skvelou príležitosťou, ako otestovať svoju kreativitu. Vďaka Budhovej miske sa totiž naučíte kombinovať viaceré ingrediencie a osvojíte si pravidlá vyváženej stravy. Keď toto jedlo navyše zaradíte do svojho menu v reštaurácii, zákazníci vás budú milovať. Ak s jej prípravou stále váhate, otestujte rôzne kombinácie doma a prekvapte nimi svojich blízkych. Určite ňou zabodujete.

17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page